Gudstjänsten i centrum när Sveriges äldsta gospelkör spelar in ny skiva

Publicerad: 2010-05-14 03:00 | Uppdaterad: 2010-05-16 20:30

Sveriges äldsta gospelkör Joybells släpper snart nytt studioalbum. ”At your service” är en konceptplatta som bottnar i gudstjänstfirandet. Musik och texter står körens egna medlemmar för.

 

Joybells bildades 1963 och har sålunda tre år på sig att planera sitt 50-årsjubileum. För trots åren som gått tycks Örebrokören i högsta grad levande. Två nya ledare är under inskolning, Jonatan Dahlqvist och Rebecka Källner som båda sjungit i Joybells tidigare. De tar över efter Anna Wiborg som nu trappar ner.

 

Hon är märkbart glad över att ha fått vara med och genomföra skivprojektet innan hon går vidare till nya musikuppgifter.

 

- Det började för fyra år sedan som en dröm att få göra något annat än det vi gjort tidigare. Vi drömde om att göra något helt eget, berättar Anna Wiborg.

 

Medan Joybells bidade efter ett lämpligt tillfälle började medlemmarna skriva nya sånger, var för sig och tillsammans. Och så när som på ett Kirk Franklin-medley består nya plattan av eget material. Anna tror att det är dags för något annat än den amerikanska gospel som blivit så lättillgänglig i Sverige.

 

- Vi behöver komma med egenskriven svensk gospel, som ändå är gospel.

 

Sagt och gjort. Just nu befinner sig arbetet med ”At your service” i slutfasen. En sista hand vid mixningen och sedan är det klart. Plattan släpps kring midsommar även om releasekonserten sker först i september. Besökarna på Frizonsfestivalen i augusti kommer dock att få sig ett rejält smakprov.

 

Skivans namn var närmast självskrivet.

 

- Hela temat bygger på det som är viktigast för oss - gudstjänsten. Vi firar alltid gudstjänst med kören en gång i månaden. Det spelar jättestor roll för oss, förklarar Anna Wiborg och kallar skivan ”en vittnesbördsgudtjänst”.

 

Titeln ”At your service” (Till er tjänst) har en dubbel betydelse eftersom ”Service” på engelska betyder både gudstjänst och att betjäna.

 

- Att vi får göra det i Guds tjänst men också till gudstjänst.

 

Ett av Joybells viktigaste uppdrag genom åren har varit att inspirera andra gospelkörer, både runt om i landet, men även på platser som Ryssland och Spanien.

 

- Det handlar om att uppmuntra andra körer och lära ledarna att använda gospel till att berätta om Gud. Det är viktigt att åka till andra som behöver det, för att evangelisera och hjälpa människor att hitta sin tro.

 

Och att använda musiken i gudstjänster, förstås.

 

Anna Wiborg funderar länge innan hon besvarar frågan om det är skillnad på hur Joybells låter nu jämfört med tidigare skivor.

 

- Från mitt perspektiv som körledare så har jag jobbat jättemycket för friheten att musicera. Det är viktigt att gospel inte i första hand handlar om att låta rätt, att göra saker perfekt. Gospelmusiken är frihet. I gospel får man sjunga vad man vill när man vill, men det är inte så lätt alla gånger.

 

- Vi svenskar är ovana med det sättet att förhålla sig till musik. Om man hör oss på konsert nu skulle man upptäcka att det finns en större frihet att uttrycka sig som sångare, med kropp och med röst. Över huvud taget har gospelkörer i Sverige kommit ifrån synsättet ”att sjunga gospel är att sjunga starkt”.

 

Jag tycker att gospel kan vara fantastiskt att höra live, men att det är betydligt svårare att fånga den känslan på skiva ...

 

- Jag håller med. Jag tror att det bottnar i att gospel är gudstjänstmusik. Men alla kan ju inte komma på konserter och då är det viktigt att ge dem den här chansen.

Urban Thoms